Ulorna

Klätterförbud på Ulorna tillsvidare!
Häckande rovfågel har siktats vid Ulorna i Bohuslän. Boplatsens läge är ännu ej fastställt så tills vidare råder helt klätterförbud på Ulorna. Sprid gärna informationen vidare til andra klättrare. Mer information om boplats och eventuellt partiellt klätterförbud kommer så snart vi vet mer.

En del problem har emellertid uppstått med stugägare vad gäller den parkering som angivits i föraren. För att undvika konflikter – parkera istället nere vid hamnen, alltså fortsätt den stora vägen ner till vattnet och parkera. Promenaden till klippan härifrån tar cirka tio minuter.

Friade leder
Notera att flera av de leder som står som aidleder i Bohusguiden numera är friklättrade. Därmed är det inte OK att aida dessa med hammare. Det gäller bland annat följande leder:

En ny klippa med friturer, Ulorna Norra, har också öppnats. Den ligger närmre hamnen där man parkerar.

Delikatessen Väggen

Svenska Balettskolan, 8- 27m
Magnus Strömhäll, Mattias Hallsten -01
Off-width

Båttjuven, 6- 25m
Stefan Nilsson, Petter Restorp -06
Linjen till vänster om Amfibiechips. Efter att på lämpligt sätt tagit sig till den lilla fyrkantiga hyllan strax ovanför vattenbrynet så är det bara rakt upp på varierande breda sprickor. Brant och trevlig klättring med goda säkringar. Leden gjordes ground-up så graden är lite osäker...

Den Norske Stålborsten, 7+ 18m
Geir Arne Bore -03
Klättra diedret till taket. Traversera vänster in i nästa dieder. Bultat firningsankare på nästa led kan användas.

?, 8- 18m
Den enda bultade leden.

Delikatessen, 8- 50m
Tom Cossgriff -04
Ett måste för den aspirerande tradhjälten. En sagolik kombination av tåspetsdans, rå kraft och mental kontroll. Startar i hörnet vid ett litet båtskjul. Smart att göra standplats på den lilla gräshyllan efter 15meter.

Babas och Savoriner, 7+ 50m
Ulrika Tiegs Jappe Pålsgård-06
Startar som Delikatessen men kliver ut på vänsterväggens fingersprickor under det tunna hörnet. Standplats under toppväggen. Vidare upp toppväggen i risslinje till vänster om Delikatessen. Mycket varierad och fin klättring.

En Kraftanhopning, 8 12m
Petter Restorp, Stefan Wulf -08
Startar vid nästa arete. Hangla ut höger och upp. En firningsbult.

Ibens Bok a.k.a Superdiedret, 8 18m
Bjørn-Eivind Årtun -03
En superled där allt stämmer.

Crackoholic, 9- 18m
Petter Restorp -05
Väggen till höger om Superdierdern. Klättra första 5 metrarna gemensam med Ibens bok och ge dig sedan ut på väggen. Välj den högra sprickan till ankaret där sprickorna delar sig.

Strandersving, 6+ 30m
Jappe Pålsgård, Tina Jørgensen -03
Linjen till höger om led nr 10 på strandväggen. Fast firningsslinga med en skruvkarbini en kraftig en på toppen.

Hyllan

Heartattack & Vine, 7- 12m
Stefan Nilsson, Petter Restorp -06
Leden föjer de vänstraste dubbelsprickorna. Kort men brant klättring på mestadels goda handjam. Välsäkrad.

Troglodyterna attackerar!, 8- 13m
Petter Restorp, Stefan Nilsson -06
Leden går på branta väggen upp och till vänster om Delikatessen. Starta framför en liten rönn och klättra dubbelsprickorna. Brant, men ge dig inte! Välsäkrad. Förstabestigningen gjordes on-sight, så den kan vara något smulig.

Kort Men Smal, 7- 15m
Petter Restorp, Hanna Mellin -07
En fantastisk upplevelse trots att den är kort! Klättra den överhängande sprickan som går genom ett tydligt svart vattenstråk. Mycket välsäkrad.

Babas och Samariner, 7+ 15m
Ulrika Tiegs Jappe Pålsgård -06
Denna leden startar egentligen från marken, men kan klättras från hyllan. Följer linjen till vänster om Delikatessen.

Södra Väggen

 

The Wookie Cookie, 7- 30m
Jonas Paulsson -08
Leden går i vänstra delen på den stora svaväggen längs nedstigningen till Ulorna. Starta i den tydliga vänstervända diedern och kliv över ett litet mothäng. Fortsätt i diagonal spricka något åt vänster, för att sedan vika av upp åt höger. Du kommer då upp till ett litet "flakhål" på väggen. Härifrån ett par känsliga och tekniska flytt rakt upp och sedan något vänster igen till toppen. Dubbelrep inte så dumt.

?, 6+ 25m
Fin spricklinje.

Lejonkungen, 7 25m
Jappe Pålsgård -03
Välsäkrad och fin. Firningsankare.

Tiega För Guld, 6+
Jan Liliemark
Det stora röda diedret i takväggens vänstra del leddes någon gång för 20 år sedan av Jan Liliemark men utan att rapporteras. Nu, 2003, repeterad och namngiven av Ulrika Tiegs. Insteg till botten av diedret från höger, eller den giftigare starten nere till vänster, via en liten en. Alpin kalastur med pondus!

Resningen, 7+ 40m
Niklas Björnerstedt, Tina Jørgensen -03
Det mittre av de tre tydliga taken, som också är loite V-format. Det är stor risk för att repet kilar sig efter att man har passerat taket. Lägg en säkring i sprickan som går ut åt höger efter taket för att undvika problem.

Stjernereisen, 7 50m
Geir Arne Bore, Jappe Pålsgård -05
En fantastisk resa upp från havet till toppen av klippan. Följer Resningen upp till genom taket och skjuter sedan skrått upp höger längs sprickor genom bulken de nästan 30 meterna upp till standplatsen. Lite opptak med halvgode sikringer i venstre kant av hylla fører til toppen av klippen. Förstabestigningen leddes on-sight. 

Silverryggen, 6+ 20m
Jonas Paulsson -07
Den vänstra av de grunda diederformationerna runt hörnet till höger om Tiega för guld. Fin, känslig klättring i och på kanten av hörnet leder upp till standplatsen på Tiega för guld. Delvis tunt säkrad. Ta med småkilar.

?, 6+ 20m
Andreas Holm, Petter Restorp
En bit till höger om Tiega För Guld.

Miriam, 7 20m
Geir Arne Bore -05
Onsight fribestigning av det første og tydeligste risset på dobbeltsprekkveggen lengs til høyre. Jevn og fin. Möjligen Beamer fritt??